CA

Bombers de Mallorca

El vostre servei d'emergències

Continua la tendència a l’alça de les intervencions del Grup de Rescat de Muntanya

Continua la tendència a l’alça de les intervencions del Grup de Rescat de Muntanya

(29/09/2024)

  • Departament d'Hisenda i Funció Pública

L’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca ja ha fet 233 sortides des de principi d'any

El Grup de Rescat de Muntanya (GRM), l’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca, ja ha realitzat 233 actuacions i rescats enguany. Aquesta dada confirma la tendència a l’alça de les intervencions del grup especialitzat del Consell de Mallorca. Si no tenim en compte l’any 2020 –en què les sortides van disminuir per mor de la pandèmia–, les actuacions han augmentat any rere any.

En onze anys, el Grup de Rescat de Muntanya ha triplicat el nombre de rescats. Ha passat d’una mitjana de 100 actuacions anuals a superar les 300 sortides. Enguany ja s’han fet 233 intervencions i, si segueix la tendència dels darrers anys, 2024 també serà un any de rècord.

La primavera i la tardor són les estacions que es fan més rescats, ja que és l’època en què el bon temps propicia sortir d’excursió. Enguany el mes amb més actuacions ha estat l’agost, amb 40 sortides. El segueixen maig, amb 36, i juliol, amb 32. Però l’activitat del grup especialitzat també ha crescut durant la temporada estival.

La majoria d’actuacions que duu a terme el GRM són rescats, un 87,4 % de les vegades. El 65 % dels accidentats atesos requereixen assistència sanitària. La resta d’intervencions són recerca de persones, accions relacionades amb animals o serveis tècnics. Els municipis on més actua el Grup de Rescat de Muntanya són Escorca, Sóller, Pollença, Artà i Calvià.

La gran part dels ciutadans que van necessitar l’ajuda de l’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca feia senderisme (59,3 %), però també es va atendre gent que es dirigia a platges (13,6 %), feia barranquisme (7,6 %), anava amb bicicleta (5,9 %) o feia escalada (4,2 %). El 39,6 % de les actuacions es van fer en cap de setmana i el rang d’edat més habitual de les víctimes és de 31 a 40 anys (22 %), seguit de 51 a 60 (21,2 %) i de 41 a 50 (18,6 %).

El director insular d’Emergències, Joan Fornàs, ha volgut destacar que «el Grup de Rescat de Muntanya és un referent en els rescats de muntanya. És un dels grups especialitzats més ben preparats de l’Estat, i dels més actius pel que fa al nombre d’incidents que atenen». L’equip està format per 40 efectius, repartits entre el parc de Sóller ─on hi ha vuit caporals i setze bombers─ i el parc d’Inca ─amb setze bombers. Per la dificultat i el grau elevat de tecnificació de la feina, el Grup de Rescat de Muntanya no atura de formar-se i de participar en simulacres, i fa vuit maniobres formatives a l’any.

Per evitar els incidents a la muntanya, el GRM recomana actuar amb consciència quan sortim d’excursió. Conèixer bé el paratge on anam, que sigui adequat a la capacitat física de cadascú, equipar-nos amb bon material i conèixer les condicions meteorològiques és essencial per evitar ensurts. També, és recomanable informar algú d’on anirem d’excursió.

Per altra banda, aquest estiu han proliferat situacions de deshidratació, cops de calor o esgotament físic que han requerit l’actuació dels Bombers de Mallorca. Durant els mesos de més calor és recomanable canviar els hàbits a l’hora de sortir a la muntanya o fer una activitat esportiva. S’han d’evitar les hores centrals del dia, s’ha de tenir molt en compte la hidratació i s’ha de dur protecció solar i contra la calor. Fins i tot, si és un dia de calor intensa, és recomanable plantejar-se si val la pena sortir.