El Grup de Rescat de Muntanya celebra el 25è aniversari amb una diada a Lluc
(12/04/2025)
- Departament d'Hisenda i Funció Pública
L’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca es va crear l’any 2000 per cobrir la necessitat de tenir un col·lectiu professionalitzat en el rescat de muntanya
El Grup de Rescat de Muntanya (GRM), l’equip especialitzat dels Bombers de Mallorca, ha celebrat avui dematí el 25è aniversari de la seva creació amb una diada al Santuari de Lluc. El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha homenatjat tots els bombers que han format part del col·lectiu d’ençà que es va fundar.
El Grup de Rescat de Muntanya, que pertany al servei d’emergències del Consell de Mallorca, va néixer l’any 2000 per cobrir la necessitat de tenir un equip especialitzat per actuar en incidents i rescats a la muntanya. L’impulsor de la creació del grup va ser Toni Ferragut, antic cap de servei dels Bombers. Es va voler professionalitzar la plantilla per tenir un equip d’elit preparat per a tot tipus de rescats.
Inicialment, el GRM estava format per deu membres, que no estaven unificats en un parc en concret, sinó que anaven rodant entre els diferents parcs. A mesura que la demanda i el nombre de rescats varen augmentar, l’equip va anar creixent. Avui, està format per 40 efectius, repartits entre el parc de Sóller ─on hi ha vuit caporals i setze bombers─ i el parc d’Inca ─amb setze bombers.
El president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, ha volgut felicitar el Grup de Rescat Muntanya «perquè són un referent i fan una tasca admirable, salvant vides en situacions molt complicades».
Actualment el Grup de Rescat de Muntanya és l’elit dels grups especialitzats. És un referent en rescats de muntanya i és dels que més intervencions fan a tot l’Estat. Per la dificultat i el grau elevat de tecnificació de la feina, el GRM no atura de formar-se —de fet, fa fins a vuit maniobres formatives a l’any— i de participar en simulacres.
Durant la jornada de commemoració de l’aniversari s’ha fet un homenatge a tots els bombers que han format del Grup de Rescat de Muntanya. En concret, hi ha tres membres que en formen part des del primer dia de la creació. Així mateix, s’han fet diferents demostracions i activitats per a infants i la diada ha conclòs amb un dinar de germanor.
Augment dels rescats
En els darrers anys, l’activitat del Grup de Rescat de Muntanya ha augmentat exponencialment, fins a triplicar el nombre de rescats. Ha passat d’una mitjana de 100 actuacions anuals a superar les 300 sortides. L’any 2024 es varen fer 331 sortides, per les 326 de l’any 2023. La dada encara destaca més si la comparam amb anys anteriors, que amb prou feina se superaven els 200 rescats (229 el 2021, 163 el 2020, 212 el 2019 o 205 el 2018). D’aquesta manera, es confirma la tendència a l’alça de l’activitat del grup especialitzat del Consell.
D’altra banda, el Consell de Mallorca ha iniciat els tràmits per incorporar un helicòpter, que es destinarà al Servei de Bombers de Mallorca i, en especial, al Grup de Rescat de Muntanya. És una reivindicació històrica del servei d’emergències de la institució insular, molt necessària per desenvolupar la seva feina. D’aquesta manera, es podrà reduir el temps de reacció i resposta en cas d’emergència en escenaris complexos.