Els Bombers de Mallorca fan 213 activitats formatives al 2024, rècord absolut
(25/03/2025)
- Departament d'Hisenda i Funció Pública
El servei d’emergències del Consell de Mallorca fa una aposta ferma per la formació i l’especialització del cos
El Servei de Bombers de Mallorca va fer 213 activitats formatives durant el 2024, gairebé dues cada tres dies, rècord absolut del cos d’emergències del Consell de Mallorca. D’aquesta forma queda palesa l’aposta ferma dels Bombers de Mallorca per la formació i l’especialització de la seva plantilla, que ofereix un servei essencial per a la població de Mallorca. Al voltant de 250 membres del cos han rebut aquestes formacions.
Les accions formatives, que suposen més de 915 hores, abasten una gran varietat de temes: des de tècniques d’intervenció en incendis estructurals i ventilació forçada fins a extinció d’incendis industrials, passant per rescat vertical, formació en investigació d’incendis, obertura de portes, reciclatge de desfibril·ladors, pràctiques avançades en incendis amb mercaderies perilloses i pràctica del furgó de risc químic, rescat en maquinària d’obra i agrícola, cartografia i GPS, recerca de persones al medi natural o gestió de les emocions i estrès abans, durant i després de situacions d’emergència.
El director insular d’Emergències, Joan Fornàs, considera que «l’entrenament, la preparació i la formació són bàsiques a l’hora d’afrontar amb garanties una emergència. La formació contínua i millorar els procediments d’actuació són fonamentals per poder oferir un servei de qualitat a tots els mallorquins i les mallorquines».
A més d’aquestes formacions, els Bombers de Mallorca organitzen o participen en diversos simulacres d’emergències durant l’any. Al 2024 el cos d’emergències del Consell de Mallorca va organitzar un simulacre d’incendi amb persones atrapades a TIRME, va participar al simulacre dels cossos de seguretat de les Illes Balears i l’UME al port d’Alcúdia, i va prendre part en diferents exercicis que simulaven situacions de risc químic, entre d’altres. A més, també organitzen simulacres a les escoles i a les instal·lacions del Consell de Mallorca.
També s’ha consolidat la pràctica diària a tots els parcs de bombers i a tots els torns. Cada dia, el torn de guàrdia de cada parc fa una pràctica per reforçar els procediments i protocols de treball estandarditzats.
Per la seva banda, el Grup de Rescat de Muntanya i el Grup Caní de Recerca fa vuit maniobres formatives anuals. Aquests exercicis tenen com objectiu promoure i potenciar el treball en equip de forma coordinada i col·laborativa, a més de millorar les competències professionals en les tècniques i els procediments de rescat.
Així, el Consell de Mallorca segueix amb l’aposta clara per l’especialització i la formació continuada del Servei dels Bombers de Mallorca, tot per millorar les capacitats operatives del cos i donar la millor resposta a la població de Mallorca.