CA

Totes les notícies

El Consell aprova el projecte del nou parc de bombers de Santanyí

El Consell aprova el projecte del nou parc de bombers de Santanyí

(17/03/2023)

El disseny de la nova infraestructura servirà com a model per a les futures reformes integrals.

El Consell de Mallorca ha aprovat en consell executiu el projecte de construcció del nou parc de bombers de la zona sud de Mallorca, que s’ubicarà a Santanyí i permetrà reduir el temps de reacció en cas d’incendi o d’emergència a la zona més septentrional de l’illa. La nova infraestructura tindrà una dotació permanent d’un sergent i tres bombers. Es tracta del novè parc de bombers de la institució insular i s’engloba en el projecte de renovació i ampliació de les infraestructures dels Bombers de Mallorca.

Per a la construcció del nou parc de bombers es faran servir panells prefabricats de formigó pigmentat de 12 cm de gruixut, que proporcionarà a l’edifici un cert grau de representativitat, ja que es tracta d’ un edifici institucional. Per tal de reduir el temps d’execució, s’ha escollit una estructura d’acer i plaques alveolars per als forjats i murs de tancament dels panells de formigó prefabricats, preferiblement fabricats a Mallorca.

El conseller d’Hisenda i Funció Pública, Josep Lluís Colom, ha assegurat que «el nou parc de Santanyí seran unes instal·lacions modernes, dissenyades amb materials actuals i respectuosos des del punt de vista mediambiental, i tindran espais adequats per a les tasques que desenvolupa el personal del Servei de Bombers en condicions de confort». A més, ha afegit que «aquest projecte forma part del compromís del Consell de Mallorca per actualitzar i millorar les infraestructures i l’equipament del cos dels Bombers de Mallorca, per poder oferir així el millor servei a la ciutadania de l’illa i garantir-ne la seguretat».

Al nou edifici, que gràcies a la continuïtat del recinte es pot entendre com un únic volum, és poden distingir clarament tres zones: 

Una zona principal, de dues plantes, on es troba l’accés principal a l’edifici. Aquí s’hi ubicaran els espais administratius (sala de comunicacions, oficina, entrenament i lavabos), la zona d’us personal (cuina i rebost, menjador i saló) i les àrees de servei, com la zona de descontaminació. Al primer pis hi haurà els dormitoris, les taquilles, un gimnàs i la zona d’instal•lacions. La part superior de la sala de telecomunicacions es deixarà enllestida per a una possible futura ampliació.

La segona zona es destinarà a la flota de vehicles, on hi haurà el servei de garatge, el taller i zones d’emmagatzematge general. L’accés i la sortida dels vehicles serà independent a l’entrada principal, per tal d’evitar interferències i permetre una sortida ràpida dels vehicles en cas d’emergència. A la primera planta, hi haurà la zona d’emmagatzematge dels equips de protecció individuals (EPIS). 

També s’habilitarà un espai per a la descontaminació dels vehicles. Ubicada al costat de la zona de descontaminació dels bombers, és un espai cobert exterior, on entraran els bombers i els vehicles després d’actuar en un servei, per desinfectar els equips de protecció individuals i els camions.

El projecte aprovat pel consell executiu ara estarà 15 dies a exposició pública. El pressupost per a la construcció del nou parc de bombers és de gairebé 4 milions d’euros i el termini d’execució és de 12 mesos. El disseny del parc de Santanyí serà el model que el Consell farà servir en les reformes integrals dels parcs principals de Manacor, Inca, Calvià i Llucmajor, englobades en el projecte de renovació i ampliació de les infraestructures dels Bombers de Mallorca, que també inclou el pla de reagrupació de tota la prefectura del Servei de Bombers a una nova seu a Marratxí.