CA

Totes les notícies

El Grup de Rescat en Muntanya dels Bombers de Mallorca incrementen la seva activitat un 40% en 2022

El Grup de Rescat en Muntanya dels Bombers de Mallorca incrementen la seva activitat un 40% en 2022

(16/02/2023)

El conseller Josep Lluís Colom destaca “l’alta qualificació d’aquest grup d’elit” i la major incidència de rescats dins de la serra de Tramuntana amb persones no residents a Mallorca

El Grup de Rescat en Muntanya dels Bombers de Mallorca va ser mobilitzat en 320 serveis durant l’any 2022. Aquesta xifra suposa un increment del 40% respecte a les actuacions practicades en 2021. Un increment que s’explica, en part, per provenir d’un any en què encara hi havia restriccions a la mobilitat per causa de la pandèmia, però que també reprenen la tendència a l’alça de les actuacions del GRM en situacions de salvament i rescat.

El conseller executiu d’Hisenda i Funció Pública del Consell, Josep Lluís Colom, ha incidit en aquesta circumstància, en afirmar que “cada cop més el senderisme i el turisme de muntanya es converteix en atractiu turístic” i genera un major trànsit de visitants a les zones rurals i forestals de Mallorca. Aquest increment de volum també comporta que “algunes de les persones accedeixin al medi forestal, a torrents o a cims sense l’equipament i la preparació física adequada”, fet que els predisposa a no poder reaccionar adequadament davant de qualsevol incidència.

Les xifres també indiquen que 6 de cada 10 persones ateses en els rescats del GRM en 2022 eren estrangeres, i que en un 70% dels serveis s’ha hagut de precisar alguna casta d’atenció mèdica i del trasllat de les persones afectades. La majoria de les actuacions de 2022, gairebé un 25% s’han localitzat al municipi d’Escorca, en localitzacions properes al Torrent de Pareis. En canvi, també destaquen les actuacions a platges i litoral, amb un 15% del total de serveis, bàsicament per a rescat en zones de roques i trasllat de persones accidentades.  

Colom ha valorat l’alta “qualificació professional i la garantia de servei públic” que ofereixen els Bombers de Mallorca, i l’aposta del Consell de Mallorca per continuar potenciant aquest cos d’emergències.
El cap de servei de Bombers, Pedro Ladaria, ha recordat algunes de les mesures més indicades que s’han de tenir en compte a l'hora d’iniciar una excursió per a zones de muntanya, que tenen a veure amb la prevenció, la preparació, l’equipament correcte i l’adequació de les rutes escollides a les condicions físiques i tècniques de cada persona. Malgrat tot això, Ladaria ha alertat de les pràctiques de major risc i que comporten un elevat risc d’accidentalitat, com són el descens de torrents i cabals d’aigua, o les activitats d’escalada.

El GRM dels Bombers de Mallorca està conformat per 40 professionals d’alta qualificació, 32 bombers i 8 caporals, que tenen base als parcs de Sóller i d’Inca. Colom ha destacat la millora dels equipaments del GRM, “amb l’entrada en servei d’un rocòdrom a Sóller, i un altre que es construirà enguany a Inca”, per millorar les tècniques d’escalada dels professionals. Aquest 2023 també es preveu la incorporació de dos nous vehicles TML tot terreny específics per al GRM, per facilitar el trasllat i el transport dels equipaments. Ladaria ha destacat també la implantació d’un protocol de comunicació conjunt amb el 061 que permet al rescatador parlar directament amb el metge des d’on es troba la víctima.

La plantilla total del cos de Bombers de Mallorca disposa de 273 efectius, després de la incorporació recent dels 32 nous bombers conductors que han obtingut plaça fixa en el procés de concurs-oposició i han superat el curs bàsic celebrat durant el segon semestre de 2022.